Rån, huvudlöshet och pippi på vin

Vi har haft blidväder i ett par dagar, det droppar från taken och gatorna är fyllda med vatten, så mycket vatten att det borde vara gummitstövlar som gäller. För vår egen del så är vi ju vana vid vatten, så vi åkte iväg till det större vattenhålet som kallas Nissan. Där hade några fått pippi på maten och lämnat sina visitkort.

Vem har varit här?? En tvåbent sak med vingar är vår gissning. Herr pippi har haft fullt sjå att komma åt talgbollen.

Vi hade väl själva tänkt att bjudningen gällde småfåglar, men visst, i dessa bittra tider så kan även större sjöfåglar få sig ett skrovmål. Snart har vi kanske även svanar på middag, vi minns ännu den gången vi stod på flotten och arbetade och herr Svan gick till attack ideligen. Så fort han hörde ljudet från skruvdragaren så gick han till angrepp och vi fick mota bort honom med stegen. I över en timme höll han ut innan han gav sig och erkände oss som segrare. Så ett gott råd, är ni ute bland svanar så lämna skruvdragaren hemma.

Inne på båten så har vi småpysslat. Framkanten på klacken är nu fogad. Skönt att kunna sätta punkt där.

Och leverans av den sista bit golv har kommit och vi har lagt klart det. Ännu en punkt.

Just nu är vi mitt uppe i eldragningar. Som här, vi ska kunna tända upp i vinkällaren. Vinerna vill ha mörkt och svalt och inte så snabba temperaturväxlingar. Men visst, vill man visa sina kluckande dyrgripar så måste man ju kunna tända upp. Vin är som guld på flaska, och visst ska man kunna njuta av den även odrucken.

Och här sticker en annan sladd ut. Vi har gjort ett hål för en lampa här. Jo den ska sitta där nere vid golvet.

Och här är en skiva med flera hål. Framkanten på klacken ska rymmas belysning. Vi har sökt med ljus och lykta efter några roliga belysningar och vi hittade en modell som ger ett härligt sken. Det riktas ner mot golvet och är snyggt tex stenmurar, eller som här på vår båt.

Den ser inte mycket ut för världen såhär, men väl på plats sen så kommer den till sin rätt.

Tjoppe i full fart med eldragningen. Men han är ju van att arbeta i trånga utrymmen sedan sina dagar som flygtekniker.

Här får han sträcka på sig för att komma åt.

Och till slut blev han i det närmaste huvudlös.

Helena passar på att ge igen.

-Snygg häckföring! -Schysst utsikt! -Vänder du din bästa sida till?

I detta läge så liknar det närmast modern konst.

Liten test, nu ska allt kopplas färdigt och skivan ska målas och lamporna sättas i.

Sen tog vi en fika, det blev te och blåbärsmuffins. Men vi satt mest och flörtade med varandra!

Därefter grundade Helena sängstommen medan Tjoppe fortsatte med sitt eltrassel.

När det var färdigmålat så packade vi ihop för att åka hem och äta och sova i soffan och i sängen. Först behövde vi besöka mataffären.

Nu stod det inte på vår inköpslista att vi behövde köpa kakor. Men det gick inte att motstå denna fina kakburk med danska fiskebåtar på. Även vår båt är en dansk fiskebåt från början, innan hon sadlade om och emigrerade till Sverige.

Väl hemma vankades det otroligt enkel men god mat.

En blivande varm smörgås med medelhavstoner. Ett grekiskt olivfyllt lantbröd som vi penslat med olivolja och vitlök. Därefter en äkta Serranoskinka, som för övrigt är spansk. Ruccola, tomater och hackad färsk basilika fick därefter trängas innan den hamnade under ett täcke av italiensk mozzarella och parmesanost. På toppen så la vi lite buffelmozzarella, krossade hasselnötter (i brist på pinje, måste ju ta hand om julens rester) samt några blad färsk basilika. Sen skjuts in i ugnen!

Mmmm, och detta serverades i soffan framför tv:n med ett glas Petit Chablis. De kan sin sak i Bourgogne, där Chablis-området finns. Uteslutande Chardonnay-druvan används till denna fantastiska dryck, ett vin med fin hög fruktsyra, utan ekfatstoner. Petit Chablis är den enklaste av de fyra kategorierna, men visst duger den till en varm macka!

Till efterrätt vankades det en glass-strut. Med hemmgjorda rån men dock köpt glass och strössel så njöt vi av denna tillsynes enkla efterrätt. Rånen blir fantastiskt goda, busenkelt men det kräver att man äger ett rånlagg. Vårat är inte till salu!

Det kan ju tyckas lite slött att vi inte gjorde glassen själva också, men det får vara någon måtta, vi har ju faktiskt en båt att bygga också!

Hyss i vår kabyss!

Tjoppe och Helena

2 reaktioner på ”Rån, huvudlöshet och pippi på vin

 1. oj vad det går undan för er.. ser verkligen mysigt och kanon fint ut!

  jag har nu börjat plugga Helena o de känns kanon 🙂

  Saknar dig min "gamla" boss.

  Kramar

  Gilla

 2. Hej Frida, så kul att du börjat plugga. Helt rätt, du är en mycket stark och klok människa och du om någon ska förvalta det. Jag har alltid sett stora möjligheter i dig så lycka till med din utbildning och dina framtidsmål. Allt går, man måste bara vara fokuserad på målet. Kul att du saknar din gamla chef. Det var en otroligt rolig tid, även om den var galet intensiv också. Tyvärr har jag inte haft möjlighet att besöka min gamla brottsplats och fd kollegor, jag vet inte ens vilka som jobbar kvar eller om något är sig likt. Jag skulle kanske lyfta på luren och ringa dig för att höra hur status är. Fast du kanske inte heller är så uppdaterad när du växlar mellan mamma-göra och studier. Jag följer din blogg, så jag ser att det går bra för dig, härliga ungar du har!!
  Visst går det undan för oss – rätt fokus ger resultat. Vi lägger ner så gott som all ledig tid på båten, och nu börjar vi kunna skörda vårt hårda arbete. I sommar ska däckshuset upp så nästa vinter kommer det för ögat se så gott som klart ut även om en del återstår.
  Vi hörs av, och riktigt kul att du följer mig på bloggen även om vi inte arbetar ihop längre. Men vem vet, kanske du kan komma och gästspela hos mig i framtiden=)? Hälsa alla som jag känner. Kram Helena

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s