Med tårar i byssan

Medan M/S Freyas motor brummar och spinner tryggt och färden genom landskapet av is fortgår serveras middag i mässen; till bords har vi våra gäster samt de i besättningen som inte är i tjänst. Just denna kväll har jag fått den äran att laga efterrätten till och i ett försök att fånga lite portugisiska influenser väljer jag att göra bakverket Pastel de Nata…

Bland gästerna sitter Dian, en amerikanska som jag tror många av mina läsare inte känner till. Men för miljontals amerikaner (särskilt dem som var med på den tiden) är hon desto mer bekant. Tusentals är de framträdanden hon gjort på tv, i radio och i tidskrifter. Inte minst är Dian författare och i hennes mest kända ”Roughing it Easy” som är en guidebok, delar hon med sig av sina bästa råd om hur man med enkla medel kan klara sig ute i naturen. Allt ifrån hur man gör upp eld med stålull och två små batterier, till att koka vatten i en pappersmugg och tillaga ägg och bacon i en papperspåse.

Och nu sitter denna Dian och äter min Pastel de Nata i den vackraste av miljöer, med isberg som flyter i vattnet runt Freya. Strax därefter dukar jag av borden och när jag tar Dians tallrik ger hon mig det bredaste av leenden och säger ”Helena” (jo, ombord heter jag ju inte Coddi)… ”detta var den godaste efterrätten jag ätit, någonsin”. Först tänker jag att jag inte uppfattat vad hon sa, så jag ber henne repetera. Men jag har hört; Dian säger meningen om på nytt och samtidigt möter hon min blick och håller kvar den för att jag verkligen ska förstå.

Allt jag lyckas få fram är ett fånigt kort ”tack”, rörd över berömmet som jag är. Jag må vara duktig nog för att laga mat och baka för hemmets behov. Men här på Freya tar jag min uppgift på betydligt större allvar, jag vill verkligen att det jag gör ska bli bra och därför kryddar jag mina kulinariska skapelser med extra mycket kärlek. Kanske var det den som Dian känt, för hon måste ju haft förmånen att äta en hel del desserter i sina dar, hon som intervjuat presidenter och träffat världsledare. När situationen går upp för mig vill tårarna fram. Så jag tackar snabbt på nytt och vänder därefter ut mot byssan för att där fritt kunna släppa fram dem, framför mina kollegor Jesse och Martin.

Resten av dagarna med gästerna fortsätter lika fint, mötena med alla är fantastiska. Men med Dian blir det lite annorlunda, hon och jag pratar ofta med varandra. Och lite mer förtroliga som vi blir så vill jag en dag fråga henne om hon har något gott råd att ge mig. Hon vet vid det här laget att mitt liv såg helt annorlunda ut fram till nyligen, att jag fortfarande är märkt av förlusten. Jag tänker att hon med sin erfarenhet har något klokt att säga kring vad jag borde göra, eller se. För jag upplever att jag fortfarande är i en process där jag söker nytt sammanhang. Och åter igen ger hon mig samma leende som när hon berömde mig för desserten. Med blicken stadigt mot min säger hon;

”Helena, har du inte förstått. Du har redan hamnat rätt. Här på Freya är du perfekt, vi gäster älskar dig och jag ser hur uppskattad du är bland dina kollegor. Du bakar, fixar frukost och tar hand om oss. Och du ser till synes ut att trivas på havet. Och här är du aldrig ensam.”

Hennes ord klingar ännu kvar sedan hon och de övriga gästerna lämnade oss. Och sannolikt har hon rätt, Dian. Jag gillar verkligen det här fartyget, helt novis är jag ju inte kring båtar och havet. Och ensam, nä det är jag aldrig ombord. Då ska jag väl även lära mig att förstå att det jag bakar, visst duger bortom hemmets trygga vrå…

// Coddi

Min vän Dian Thomas och jag…
Pastel de Nata, som dessert…
Jag har väl att förstå att mitt bak faktiskt går hem, både i slott och koja…
Alla isberg som vi passerar hinner jag inte med när jag står i byssan. Men Dian delar med sig av några. FOTO: Dian Thomas
Foto; Dian Thomas
Foto; Dian Thomas
Foto; Dian Thomas
Det här är min utsikt från byssan, inte illa den heller. Foto; Coddi

Och här kan ni se ett inslag från Johnny Carson show med en mycket ung Dian Thomas;

Är ni nyfikna på Dian Thomas så hittar ni länken till hennes hemsida här; https://dianthomas.com/

Tjingeling!

6 reaktioner på ”Med tårar i byssan

  1. Underbara människa! Hoppas du förstår att du är fantastisk. Du verkar inte banga för något. Det är så roligt att läsa dina fina inlägg. Du är MODIG

    Mvh Anki

    Gilla

    • Hej, och tack för alla värmande ord! Och det gör mig gott att höra att du uppskattar att läsa mina inlägg. Jag vet inte hur pass modig jag är, men något driver mig hela tiden framåt. Så där kan visst finnas tvivel i stunder. Men oftast känner jag mig orädd och kavat. Tack! //Helena

      Gilla

  2. Hej Helena, tack för ännu en fin bloggpost! Jag har med stort nöje (och ibland sorg) av och till följt Projekt Sunshine och er/din livsresa. Jag har nog inte kommenterat förut men nu vill jag göra det eftersom vi har så många beröringspunkter. Jag är också seglare med Svalbardminnen i bagaget, bland många många andra… Och så har jag seglat med Dan som jag ser att du jobbar med nu, hälsa honom så gott från mej! Dessutom har jag träffat din vän Susan Smillie en gång i en ankarvik söder om Lissabon när jag var på väg till Kanarieöarna.

    Hur som helst, kul att du är på g igen efter din svåra förlust! Njut Grönland och livet på Freya!

    Kramar/Mats

    Gilla

    • Men hejsan, vilka sammanträffanden. Att du känner Dan här ombord på Freya och att du träffat Susan Smillie som är en mycket god vän till mig. Och trevligt att få en kommentar, jag vet ju inte vem som döljer sig bakom statistiken av följare (annat än de som ger sig till känna) och extra kul är det när någon ny helt okänd ger sig till känna. Kram till dig// Helena

      Gilla

      • Kul att du tycker det! Jag har ett långt seglingsliv i bagaget både i småbåtar och ombord på olika segelfartyg. Nu har vi flyttat från hus i Skåne till lägenhet här i Göteborg, f ö precis intill Dans skepp… Om du inte har nåt emot det så ber jag kanske att få bli din FB vän för jag gillar verkligen din inställning till livet och beundrar ditt sätt att hantera lycka och olycka!

        Allt gott till dej!

        Gilla

Lämna ett svar till projektsunshine Avbryt svar