Utegångsförbudet förlängt i Grekland…

(…vi är fast men har det bra…)
 
 
Kalamaria, Thessaloniki, Grekland
 

Överallt vittnar vi om långseglare som på olika sätt hamnar i trångmål på grund av corona-pandemin. Ett bekymmer är Karibien som sakta men säkert går mot sin årliga orkansäsong och flera ser nu inget annat val än att avbryta sitt äventyr och segla hem. För svenska långseglare kan det innebära en extra lång segling, då Portugal på sina ställen inte ser ut att acceptera inklarering. Den vanligaste rutten när man seglar tillbaka till Europa, är att segla via Azorerna. Om man inte seglar hem via Kanada, Grönland och Island vill säga men det är inget alternativ i nuläget. Azorerna ger seglaren en välbehövlig paus och vila efter flera veckors nonstop-segling ute på Atlanten. Nu läser vi om båtar som avvisas från portugisiska hamnar och en del tillåts inte ens att få vila ut på ankaret. Än värre verkar det vara på fastlandet, där myndigheterna kör iväg utlandsflaggade segelbåtar – oavsett om de befunnit sig i landet en längre tid eller inte. Det måste vara oerhört frustrerande för de som drabbas och vi läser nu att båtägarna i Karibien bunkrar mat och vatten för att klara sig ända hem till Sverige.

 För vår del så ligger vi tryggt här, än så länge i vart fall. Det otäcka med coronaviruset är kanske inte viruset i sig, utan vad det gör med oss människor. Att all sans och förnuft till synes försvinner i samma stund som rädslan flyttar in. Att tvinga ut båtar i oväder, är att sätta andra människor i fara. Rätten att söka nödhamn verkar vara satt ur spel.

 Den grekiska regeringen har beslutat att förlänga utegångsförbudet till och med den 27 april. UD avråder från resor fram till den 15 juni, för risken att fastna någonstans på vägen. Vi vill poängtera att vi har det bra och att vi inte har stött på några problem här i Grekland. Annat än det som gäller för grekerna själva, att vi inte få gå utanför dörren om det inte är för att skaffa mat och medicin. Vi behöver ha rörelsecertifikat och id-handling med oss ifall vi blir stoppade och kontrollerade. Om två dagar från nu så skulle vi ha flugit hem till Sverige. För att träffa familj, för att fira nära och kära, för att lösa en del praktiskt. Men så blev det inte. Viktigast är ändå hälsan, så var rädd om dig därute.

 Vi bjuder på en liten film så får ni en bild av hur vi har det. Sätt på ljudet så får ni musiken till.

 

Kram från oss på S/Y Wilma, STAY SAFE!

 

6 reaktioner på ”Utegångsförbudet förlängt i Grekland…

 1. Ljuvlingar som ni får man vara rädd om😉😘😘😄 …. själva ska vi plantera lite penséer och grilla en och ta en 🍻 och 🍷till ….. sen blir det att räkna fjärilar och humlor 😉
  Var rädda om er så hörs vi snart igen 😘🤗👍🏻💪

  Gilla

 2. Hej! Vi ligger i Govia marina, på Corfu. Läser med mycket stort nöje er blogg, och skrattar ofta igenkännande. Tack för all er uppdatering angående Corona, och vad det för med sig. Som tur är har vi en liten hund, och kan därmed gå lång promenader.
  Vi hade tänkt gå österut nu i april, älskar Evia och trakterna öster om Tessaloniki. Thassos, en gudomlig ö. Men, nu blir allt annorlunda. Vi har många frågor till er om marinan ni ligger i, vinterupplägg, jobba själv på båt, bo i båt, säkerhet osv. Finns det många andra som bor i båtarna? Vi har seglat runt här i medelhavet sen 2013, och har blandade erfarenheter av olika hamnar, vi letar hela tiden efter prisvärda alternativ.
  Många hälsningar, Thomas och Irene på s/y Lira. Vi har en gammal blogg på blogger, som inte fungerar längre via IPad. Dessutom, sedan ett år, en skeppshund, liten dvärgpudel, Skipper.
  Ha det så gott!

  Gilla

  • Åh…ni har inte lust att damma av er gamla blogg…kanske ni kan lägga den på blogg.se. Enkelt, lätt och gratis om man inte vill ha något extra. Vi tar gärna info av er sen, på andra bra marinor i Grekland/Medelhavet. Ni lär ju ha en del erfarenhet då ni seglat i pölen sen 2013. Skepp o Hoj

   Gilla

 3. Hej! Har med mycket stort nöje, och många skratt läst er blogg senaste året. Vi ligger på Govia marina, Corfu, i liknande situation som er. Båten kommer nog aldrig att vara så välputsad som i år! Vi har det bra, pysslar med båt, leker med liten hund och lagar god mat. Vi hade planen att ganska snabbt gå mot Korintkanalen, och sen upp längs Evia. Vi gillar nordöstra Grekland, inte minst pga bristen på charterbåtar.
  Hur är er marina? Bra för vinterliggning? Arbeta själv på båten? Bo ombord, även på land? Vi gillar de marinor som inte är så eleganta, utan där man får göra mycket själv, och där det finns en aktiv seglingsbefolkning. Vi har varit runt på olika ställen sedan 2013, och tycker fortfarande att vi bara sett en bråkdel.
  Och Helena, jag gillar starkt ditt städningsinitiativ. Brukar själv samla skräp på olika stränder, när jag kommer åt.
  Många påskhälsningar, Thomas och Irene på s/y Lira

  Gilla

  • Hej, hamnen här är på många sätt jättebra…man får bo och arbeta på båten hur mycket man vill, men det finns inte så många ”övervintrare” här…så vi är rätt så ensamma. De flesta båtarna är grekiska charterbåtar som det arbetas frlitigt på och folket som arbetar med båtarna är trevliga och stannar gärna och pratar med oss (charterbåtarna ligger bara här på vintern, på sommaren utgår de från sporaderna). De få utlandsflaggade båtarna som ligger här, är utan sina ägare nu för de flesta hade rest hem för vintern, alternativt att de rymde hem när coronaviruset slog till. Fördelen med vår marina är att det är en riktig marina med dusch och hamnkontor, området är inhängdad med vakt så båten ligger bevakad – vilket passar perfekt när man vill resa hem till Sverige och flygplatsen ligger bara en halvtimme från marinan. Det är ordning och reda här, men inte pedantiskt så man törs vara sig själv, arbeta och grilla på kajen utan att någon bryr sig. Kul att ni har skoj åt bloggen, det värmer en amatör-författare. Vi får hoppas vi får börja segla snart, innan vi putsat sönder båtarna hi hi hi…kanske vi kan sammanstråla? Har ni något MMSI? Blogg? Vi måste ju hålla koll på er så vi inte passerar varandra utan ett HEJ! Vart årets segling bär vet vi inte längre, vi visste – men inte nu längre för det beror lite på när de släpper på seglingen. Till saken hör att vi måste till Svenska Ambassaden i Aten och skaffa nytt pass, eftersom vi inte kom hem nu som tänkt. Kul att ni gillar städningsinitivativet…det är inte färdigstädat även om mycket är gjort. Men stranden ligger utanför marinan och där får jag inte vistas nu längre. Ha en fin påsk ni också. Kram från oss.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s