Torrsegling…

(…med tillhörande planering…)

 Dags att ta farväl…

 

Naxos, Kykladerna, Grekland

 

Det känns overkligt att vi nu snart ska börja röra oss. Wilma ska få lufta sina segel, besättningen ska få insupa havsluft och bli väderbitna och rufsiga i håret. Otåligheten är märkbar och planering och förberedelser pågår för fullt ombord.

 

Många timmar ägnas åt att torrsegla som vi brukar kalla det. Vi sitter med sjökort, kartor, pilotböcker och ankrings-appar. Vi tar oss runt i grekiska övärlden, ibland hoppar vi till någon annan världsdel och seglar utanför Alaska, rundar Kap Horn eller njuter av fin segling i Söderhavet. Det går mycket fortare att torrsegla än att segla på riktigt. Inte heller överraskas man av dåligt väder.

 

 Kapten ligger i soffan och torrseglar i sin ipad och på den grekiska kartan på väggen.
 

Nu har vi dock börjat titta på tänkbar seglingsrutt här i grekiska övärlden. Då det oftast blåser uppe från Svarta Havet och vidare in i Medelhavet och över Egeiska havet, så bjuder det inte på så många chanser till att segla norrut. Om man inte vill kryssa vill säga. Nu ser det ut att bli ett seglingsfönster med sydliga vindar då vi tänkt lämna Naxos. Vi tänker ta chansen även om vi skrikit och hojtat om att vi ska till Småkykladerna först som ligger söder om oss. Vi seglar norrut så länge vi har rätta vindar med oss, förhoppningsvis har vi fram till lördag kväll på oss. Vi får se hur långt vi kommer, väderprognoserna kan ändras plötsligt så här tidigt på säsongen för vädret är mer nyckfullt då. Väl uppe i norra Grekland så kan vi börja arbeta oss uppifrån och ner och ta Småkykladerna på nervägen. Väl i botten på Grekland så girar vi styrbord och rundar Peloponnesos och lämnar Egeiska havet lagom till den ihärdiga Meltemi-vinden gör sin definitiva entré.

 

Vi har tänkt att avsegla torsdag den 11 april. Vi har betalt till och med fredag, men vädret får ytterst bestämma.

 

 Vi har köpt en karta över Grekland och satt upp den på väggen i salongen. Öarna är många och det är lätt att i efterhand glömma alla fina platser vi besökt, därför drar vi ett rött streck dithän vi seglar. Vi tror även kartan och vår seglingsrutt kan ge våra läsare en god överblick, så inte ni bara får höra en massa namn på grekiska öar och inte veta vart de ligger.

 

 Som det röda strecket visar har vi seglat hittills…
 

Innan avresan så har vi några beting att göra.

 

Måndag.

 Hämta ut Styrman Pimpstens nya solglasögon hos optikern. Boka en hyrbil till tisdagen. Byta lakan i sängen. Middag på S/Y Vaare och spisa pinnekött, en norsk kulinarisk specialitet och det blir premiär för oss. Det vattnas redan i munnen!

 

Tisdag.

Hyra bil och köra till Villa Gunilla för en välbehövlig dusch och tvätt. Passa på att storhandla när vi har bil. Även om vi inte kommer ha allför svårt att finna butiker ute på öarna så kan matpriserna på sina ställen vara hutlöst höga har vi fått veta.

 

Några sista inköp innan avresan, två burkar träolja och en burk vit färg. Färgaffären ägs av Nektarios och Katarina och vi har kommit att bli vänner i vinter. Ett sista inköp och hejdå-pussar innan vi lämnar dem.

 

I en annan butik ska vi köpa några dunkar i lagom mått, dessa behövs när vi lever ankarliv. Vi tar med oss dunkarna i jollen och fyller med dricksvatten där vi finner. Att gå på vattenjakt är något vi verkligen gillar och här i Grekland hittar vi ofta gratis bergsvatten av hög fin kvalitet. Men vi vet att det råder vattenbrist på en del av öarna, då får man flörta med caféer och liknande.

 

Väl tillbaka ombord så har vi att stuva in mat, tvätt och bära ombord cyklarna och surra dem.

 

På kvällen blir det en kort sittning på S/Y Vaare då vi välkomnar vår väns vänner som kommer.

 

 Onsdag.

 Lämna tillbaka hyrbilen, lämna husnyckeln (Villa Gunilla) till husvakten tillika vännen Jackie och ta farväl. Även säga hejdå på elbutiken, familjen som driver butiken är så himla goa. I vinter har de försökt lära oss grekiska och det har väl gått sådär. Att kramas är dock universalt så en stor kram ska de få innan vi sticker.

 

Vi ska hjälpas åt att klättra i Vaares mast för att få dit några ting innan våra vägar skiljs åt.

 

Om vi hinner, hoppas-hoppas, så dyker Kapten på Wilma för att koppla bort de två schacklar som vi sitter fast med i en betongklump på botten. Det är tack vare dessa (samt vårt ankare) som vi legat tryggt hela vintern när stormarna dragit in. Hinner vi inte med detta på onsdagen så får det bli på torsdagen.

 

Torsdag.

 Lämna vår inkilade parkeringsplats och lyfta ankaret. Köra några få meter och lägga oss längs med för ett par timmar. Där ska vi rengöra ankarkättingen och inspektera den efter vinterns belastning. Sen styra ut från hamnen och sätta segel. Fira avseglingen med att hissa nya fräscha flaggor. Vinka hejdå till S/Y Vaare, de seglar åt ett håll och vi åt ett annat.

 

Sen gott folk, så får Wilma vakna till liv sträcka ut sin stela kropp.

 

 

Skepp o Hoj!

 

 

S/Y Wilma – segla i Grekland – segla i Medelhavet – långsegling – livet ombord – Egeiska havet – Meltemi – kasta loss – bunkra – planering – lyfta ankare – grekiska övärlden – Sailing Wilma – sailingboat – långfärdssegling 

6 reaktioner på ”Torrsegling…

 1. Ääntligen …⛵️⛵️⛵️⛵️ Så härligt spännande för er 👍🏻🤸🏻‍♂️🤸🏻‍♂️🤸🏻‍♂️
  Ska bli kul att följa med på resa igen 😎
  Nu blir det frukost med barnbarn här….😘🤗

  Gilla

 2. Hej på Er.Hoppas att avseglingen går bra och att schacklarna lossar snällt från betongklumpen.Hoppas att vädret blir OK när ni lämnar Naxos. Såg lite mörkt ut över grekland när jag kollade prognåsen.Skit samma nya hamnar väntar och nya mysiga äventyr. Stor kram till Er båda. FELIX

  Gilla

  • Ja det går nog bra att komma fri från betongklumpen, annars får släppa förtöjningen till den samma och lämna förankringen kvar till nästkommande gästbåt. För kvar blir vi inte, nog för att Naxos är fint och vi trivs, men nu vill vi uppleva nya platser. Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s