Balans

 
Livsglädje, Stellans blomma som i år gett oss varierade färger på blommorna fast fröna är plockade från enkom cerisa blommor…
 

Vi kan inte minnas när vi senast hade en dag med riktigt ruskväder. Men nu infann sig en sådan. Regnskurarna avlöste varandra och emellanåt hördes mullrande ljud från Tors hammare, efter att den slagit gnistor över himlavalvet.

Det kändes ombonat och mysigt ombord, där vi sökt skydd för ruskvädret. Vi lät dagen bli en bra dag. Flitens lampa fick lysa ombord. Vi monterade tillbaka sjövattenfiltret, fast nu på sin nya plats. Och så lyfte vi ner batterierna och kopplade dessa. Helena plockade fram symaskinen och sydde om banden som håller batterierna på plats. Vi avbröt arbetet med en kopp kaffe. Och Yatzy. Och med durken bortplockad så passade vi på att vårda motorn. Kolla olja och fylla på lite mer glykolvatten i systemet. Vi avslutade med att städa ombord. Dammsuga och plocka. Champinjoner skivades och potatis sattes på kok. Ett par skivor fläsk stektes. Allt i gemaklig takt.

Vår batteribank, här fyller vi i första hand på med sol och vindkraft…
 

Den färdiga middagen bjöd på fläsk, potatis och champinjonsås med en generös sallad därtill. Vatten att dricka. Mat som vi ätit i hundratals år. Mat som mättar och mat lagat från grunden av lokala råvaror. Vi är tacksamma att vi varje dag har såväl tid och möjlighet att laga mat från grunden, där vi håller de matindustriella intressena stången. Att ta hand om sig själv är ballt. Att sköta sin sömn och ge vår kropp det bästa av mat med en stor portion rörelse, är den bästa gåvan vi kan ge till oss själva. Vi människor prioriterar inte sällan ner dessa grundläggande mänskliga behov.

Och vi tänker ibland tillbaka på det traditionella ekorrhjulsliv som även vi levde. Vi trodde så mycket. Men idag ser vi saker från en helt annan vinkel, med en helt annan insikt. Så fel vi haft. Bara den som är förunnad att ställa sig utanför systemet, har förmågan att fullt ut förstå. Våra kroppar talar till oss och våra biologiska behov har svårt att finna sin rätta plats i vårt moderna samhälle. Vi västerlänningar åker runt i tvåtonspermobiler vart än vi ska, vi motionerar i artificiella miljöer och vi äter mat som säljs förpackad efter bearbetning av matindustrin. Mat inte sällan full med socker och tillsatser där viktiga vitaminer och mineraler gått om intet. Mat som ju är vårt viktigaste bränsle. Väckarklockan som rycker oss ur sömnen om morgonen, för att gå till arbetet, med alldeles för många arbetstimmar. För de flesta en dag utan tillgång till naturligt dagsljus och sol. Internet och ständig uppkoppling. Inte konstigt att många faller… Vad är det som säger att vår västerländska livsstil skulle vara den bästa? Hos naturfolk så existerar inte våra vällevnadssjukdomar. Hos naturfolk så dör man frisk, inte sjuk, även i hög ålder.

Ja nu lever vi i Sverige länge och vi har det materiellt bra. Så livet är ju inte svart eller vitt. Men såpass vet vi två iallafall. Att den mall och agenda som är uppsatt för vår västerländska livsstil, ligger långt ifrån våra mänskliga biologiska behov. Vi människor har tappat det. Vi dövar oss med koffein, nikotin, alkohol och medicin. Och i kalendern fyller vi på med än fler av våra måsten och kom-i-håg. Vi klarar inte längre tolka kroppens signaler.  

En människa i balans sover betydligt mer, älskar oftare, äter mindre och rör sig mer.

En människa i balans skrattar oftare, ser detaljer och tänker och funderar mycket mer.

En människa i balans har inte behov av en massa yttre stimuli, skaffar sig inte diverse beroenden och tappar behovet av att vara ständigt uppkopplad.

En människa i balans söker naturen.

Vår resa är inte över än, vi ser ännu förändringar hos oss själva. Och vi följer vår inre resa med stor nyfikenhet och spänning.

Vi vet inte vart resan för oss.

 Ett år av seglande har gjort oss fem år yngre…
 
Skepp o Hoj!

5 reaktioner på ”Balans

  • Hej svejs Glenn. Kul att höra ifrån dig. Angående batterierna så har kapten studerat över nätet vad som är mest ekonomiskt. Med andra ord ampere kontra kostnad. Just nu är fortfarande bly/syrabatterier mest ekonomiskt. Så det fick bli detta även denna gång. Men vid nästa läge så kanske det blir något annat. Vi har även sneglat på litium men det är fortfarande alldeles för dyrt. Vi följer med intresse batteri-utvecklingen där det händer mycket. Har du sommarlov nu? Hälsa familjen o ha det gott.

   Gilla

 1. Hej Helena! Först vill jag tala om hur jag gläds för hur "Petunia" växer o frodas. Den får tydligen den bästa omvårdnad den kan tänka sig. Sedan läser jag din betraktelse på livet vi lever, och instämmer till fullo i mycket som Du skriver. Det är dock inte alla förunnat att kunna leva på det sätt som Ni nu gör, även om det skulle vara önskvärt. Det blir för mycket att skriva här, så det blir nog i ett mail framöver. Nu får Ni "ladda batterierna" för vidare äventyr. Ha det ´bra!

  Gilla

  • Ja det är verkligen inte alla förunnat, vi är tacksamma för vår möjlighet. Det är intressant att följa ens egna yttre och inre resa och se hur allt påverkar en. Ja och Petunian vårdar jag som mitt barn =). Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s