Nedräkningen har börjat, tio veckor kvar

Kvicksilvret börjar krypa uppåt och vi har fått vårkänslor. Det börjar kännas på riktigt och på allvar och vi har ett enormt fokus på att få till allt. Inköpen kommer på löpande band, likaså räkningarna, och vi inser att vi har gjort klokt i att planera för stora kostnader på slutet. Nu arbetar vi inte längre efter plånboken utan efter tiden. Det är tio veckor kvar till nyöppning. Några lite sena remissvar har dykt upp, ett kopplat till bygglovet som vi redan fått beviljat. Ooops tänkte vi, där fanns invändningar. Men vid närmare kontroll så var läget lugnt, vi har redan valt material som är godkända. Att i detta läge vilja gå ut och berätta att ”HÄR FINNS VI”, att vi kommer att öppna i månadsskiftet maj-juni kontra rädslan över att vi kommer att snubbla på något på slutet och inte vilja gå ut med falska förhoppningar. Det är en balans, ibland känner vi tillit till att vi kommer klara det och ibland tvekar vi. Nu hänger det mest på tiden mer än om och att. Klart vi ska få till vårt café och restaurang. Men vi får lita på vår förmåga att vi ligger rätt i tiden och att vi har kontroll. Lite hoppfull kände sig Helena när hon i veckan på sitt jobb skulle hjälpa en kund som skulle ha nyöppning av en restaurang. Systembolaget är en detaljist på marknaden och vänder sig således i första hand till privatkunder. Men en del företag väljer ändå att handla där, fast det finns partihandlare som såväl kör ut vin och öl till kunden, du beställer enkelt över telefon eller nätet och vinner tid, och det finns en säljsupport som gör allt för dig. Denna kunden som Helena hjälpte skulle öppna sin verksamhet dagen efter. DÅ kände Helena ett rätt stort lugn avseende Café o Restaurang M/S Sunshine. Avseende leveranser så ligger allt klart och det är bara att beställa så har vi varorna på kajen inom kort.
 
Annat dröjer dock, vi har en körlista och det gäller att ta rätt sak i rätt tid. Den som lever får se, det blir väldigt intressant.
 
Vi har städat av ombord, börjat slänga en del saker och börjat anpassa för verksamheten. Personliga prylar ska inte finnas för att istället skapa en miljö anpassad efter verksamheten. Båten är schysst renoverad börjar vi tycka, och ofta får vi bekräftelsen genom människors reaktioner som kommer ombord. Särskilt om det är första gången de sätter sin fot på däck.
 
Lite nytagna bilder. Mars 2014. Facit: ca 18.000 arbetstimmar. Sex och ett halvt års byggande. Vad hade vi gjort med all den tiden om vi inte valt detta. Roligt att spekulera, men troligtvis hade vi inte förvaltat tiden lika väl.
 
Välkommen ombord, här har ni resultatet. Ännu återstår en del detaljer, men vi har ju tio veckor på oss.
Vårt fina gamla block har hängts upp i trappen, med handgjort tågvirke som luktar tjärad hampa. Barndomens dofter fick vi till slut.
Matsalen sedd från baren. Det är inte bara sommaren som är fantastisk utan även vintern, att kunna sitta under skeppslyktorna och njuta av en afternoon-tea med te, scones och marmelader.
 
En leverans har dykt upp, en i raden. Här med första laddningen porslin o glas.
Porslinet på hyllorna. Men mer behöver vi ha, i alla fall när det blir säljtryck när solen står högt på himlen. Om det blir som vi hoppas vill säga.
 
Under veckan har vi fått till lite hyllor och annat i byssan. Kemtekniska prylar ska ha sin särskilda plats, maskindiskmedlet har fått en egen hylla på väggen (under bänken) och övrigt finns samlat på en hylla ovanför diskbänken. Lätt att hitta, lätt att hålla i ordning. Ofta hör man kritik om de miljö- o hälsa-regler som finns, att myndigheterna är dumma och krångliga. Men vi kan nog känna att det mesta faktiskt bygger på logik. Det är inte ok att ha en burk Myrr i skafferiet, och smutsig disk vill man inte ha där det ska beredas mat. Det är egentligen bara att fråga sig själv hur man skulle vilja ha ett kök där man är gäst. Och med detta kök så känner vi att vi kan upprätthålla högsta standard och matsäkerhet så alla som hälsar på oss kan känna sig trygga.

 
Brandsäkerheten ombord, i byssan finns såväl kolsyresläckare som pulver. Dörren till köket slås igen automatiskt om en brand uppstår ombord. Väggarna är byggda med brandsäkert material för att vinna tid vid en eventuell utrymning. Nödutgångsskyltar på plats Ett utarbetat brandskyddsarbete finns ombord, kvar återstår egentligen bara en utrymningstavla som ska sitta vid ingången.
Ugnen har hamnat på väggen, hyllor o annat ska upp inom kort. Det gäller att ha gott om fria arbetsytor.
 
Under däck har inte så mycket hänt.
Före detta lastrummet där fisk förvarades.
Nu blir det en tydligare avskiljning mellan övre o undre plan. Inga gäster har tillträde till undre däck.

En del vänner efterfrågar nya bilder på bloggen där man mer ser färdiga resultatet, det är svårt att hitta i det enorma material vi har och ofta lägger vi upp bilder på små detaljer som står ofärdiga.
Framme i skansen, här sov mannarna förr i hängkojor.
Handgjorda franska tvålar i badrummet. Efter totalt köpstopp på kläder och prylar under flera år, så är det underbart att kunna införskaffa sådant som är ämnat för stället o platsen. Här köps ingenting som inte här ska vara. Att gå ut o shoppa i största allmänhet är inget som roar oss. Nä hellre avstår vi köp än köper fel. Hellre kvalitet än skräp. Hellre lite än för mycket.
Badrummet, inte som på andra båtar.
Kanske den mysigaste hytten. Här skulle vi ha bäddat bättre innan kameran åkte fram. Men det beror på att vi en morgon la oss i sängen, vi bytte hytt helt enkelt, och låg och tittade på morgon-teve. Här finns lite förströelse, böcker, spel o leksaker till barnbarn som kommer ombord. I framtiden under våra lugnare perioder så hoppas vi att de då lite större barnbarnen gärna kommer och hälsar på och boar in sig i sin hytt. Det är en rätt annorlunda miljö och inte helt ofarligt för små barn, inte minst vatten runt om,men även ombord där man lätt snubblar och trillar i trappor och över trösklar som är höga. Föräldrarnas närvaro är lättare när telningarna är små, men när de når skolåldern..ja då kan det vara spännande att hälsa på mormor, farfar eller morfar. De är åtta till antalet idag, barnbarnen. Och fler lär det bli för inte ens hälften av barnen har satt igång. Det finns lite annat än båt i vårt liv även om det ibland kan vara svårt att tro.
 
Vi avslutade fredagkvällen med snabbmat. En skål räkor med bröd och aioli. Bra mat för den late. God mat för den kräsne. Ett barn kom förbi och gjorde oss sällskap. Vi upptäckte ett program som heter Lets Dance. Det har visst pågått ett liv medan vi byggt. Dags att krypa ur sin lilla håla…
2 kilo räkor, ägg, bröd och aioli. För tre personer. Billigare än pizza. Godare än pizza. Enklare än pizza.
 
Skepp o hoj!
 
Tjoppe och Helena
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

6 reaktioner på ”Nedräkningen har börjat, tio veckor kvar

  1. Hej
    Kul att se ett tjusigt resultat av envisheten.
    Man kan ju lugnt säga att Ni börjat från Botten.
    Ja,förutom bäddningen då.Ligga o dra sig när det
    finns arbete.
    Börjar bli fikasugen.

    Gilla

  2. Hej Helena o "Tjoppe"!
    Ja, Ni har verkligen förberett er väl inför den kommande premiären, om jag uttrycker mig rätt. Det återstår säkert en del detaljer (o kanske grovjobb), med det fixar Ni säkert. Nu väntar Ni väl som många andra, på sol och värme, och gäster förstås. Jag ser fram emot att besöka Er.Lycka till!

    Gilla

    • Hej Susanne, jo nu står snart allt färdigt o klart. Sista veckorna rusar vi runt som skållade troll för att sätta verksamheten till nyöppning..ja det där har ju du om någon koll på =). Skulle vara kul att ses, Halmstad är fin om sommaren. Jag har nytt mobilnr 070-404 69 56 för vetskap. Kram kram

      Gilla

Lämna en kommentar