Solen är vår tröst

(...i väntan på att släppas fria...)
 

Kalamaria, Thessaloniki, Grekland

Läget är mer eller mindre oförändrat här i Grekland. På försök har dock landet denna veckan öppnat vissa detaljhandelsbutiker för att se vad som händer med smittspridningen. För oss gör det ingen större skillnad, annat än att vi nu möjligtvis skulle kunna komma åt att köpa oss en stekpanna. I övrigt är det som tidigare - krav på munskydd, skriftligt tillstånd och pass på fickan varje gång vi behöver ta oss ut. Inga caféer eller restauranger håller öppet och vi får inte förflytta oss, bara röra oss i närområdet. På kvällar och nätter råder totalt utegångsförbud. Med andra ord fortsätter tillvaron att vara rätt torftig. Det sorgligaste är kanske att seglingsförbudet ser ut att kunna bestå länge än, vi befarar fram till sommaren. De grekiska myndigheterna är helt enkelt oroliga för att smittan ska ta fart på nytt och i värsta fall lagom till årets turistsäsong drar igång. Debatten handlar till stor del om den stundande turistsäsongen och Grekland försöker förmå att EU gemensamt ska ta fram ett vaccinationspass som tillåter fri rörlighet för de personer som fått vaccin mot Covid-19. Det är inte helt enkelt. För initialt, när man inte kan välja när man vill bli vaccinerad utan man får vänta på sin tur, riskerar detta placera människor i ett A- och ett B-lag. EU enas nog på något sätt vad det lider, men bekymret utifrån grekiskt perspektiv är att turistsäsongen lurar runt hörnet bara några få månader bort. Grekiska turistsäsongen varar mellan april och oktober med högsäsong under juli och augusti.

 Munnskyddet drar vi ner när ingen ser, för att solen ska få värma våra ansikten...

Här i hamnen är vi några fritidsseglare som skulle vilja kunna börja segla så snart det bara är möjligt. Inte minst kostar det ju att ligga i en marina och det ligger i mångas heltidsseglares budget (liksom i vår) att bara ligga still ett kortare tag. När underhåll av båten är avklarad och värsta vintermörkret passerat vill man börja förflytta sig, om inte annat till ett ställe där man kan ligga billigare. En båtgranne tog frågan med sig till Port Police häromdagen och frågade om han skulle kunna få byta hamn, till en annan som bara ligger ett stenkast härifrån. Men svaret lät inte dröja, över tjänstemannens läppar kom ett tveklöst och resolut NEJ. Lite stilla konstaterar vi att det nu gått tre månader sedan Thessaloniki stängde ner helt (nedstängningen skedde först här, innan resten av Grekland följde efter). Därtill ska läggas vårens nedstängning. Gaah! Ett halvt år av kraftigt inskränkt rörelsefrihet det senaste året, visst är det tur att man i förväg inte vet vad som väntar...

 Keramikhäll, vår spis går på diesel...

Ja, det var en liten lägesrapport. I väntan på att vi ska få släppas fria har vi servat vår dieselspis. En gång om året gullar vi med spisen och ger den ett nytt glödstift. Det känns skönt att vi för fem år sedan valde att rationalisera bort andra bränslesorter så att vi bara behöver diesel (till kamin, spis och motorn). Vi slipper därför leta efter gasol och bekymret med länders olika system på flaskor och kopplingar. Vi är i grunden inte så jätteglada åt gasol, den har ju förvisso den fina fördelen av att ge en snabb och direkt värme (något som man inte får med en diesel- eller elektrisk induktionsfri spis). Men gas är gas och emellanåt uppstår olyckor därav. Byggs systemet säkert är det nog ingen större risk men den psykologiska aspekten väger in, tänker vi. Utan gas minskar risken för brand, explosion och kvävning ombord, så är det helt enkelt. Vår spis ser ut som en vanlig keramikhäll och det finns ingen öppen låga som kan antända andra föremål, det är en så kallad "safe flame".

 Årlig kärlek, Kapten byter snabbt och enkelt glödstiftet...

Efter att vi servat, satte vi på kaffe för att se att spisen fungerade. Kaffet smakade ypperligt, kanske mest för fikastunden intogs ute. För även om greken menar att det ännu är vinter, så upplever vi en tidig vår. Ni vet perioden då man vänder upp ansiktet mot den värmande solen samtidigt som man knäpper upp jackan. Dessa dagar känns livet helt ok, trots corona. Solen är vår tröst.

 

Skepp o Hoj!

 Länk; https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/0ng9P0/expert-kan-bli-flera-dodsfall-i-gasololyckor

 

wallas dieselspis - dieselspis på båt - byta glödstift - seglingsförbud i grekland - vaccinationspass - problem med olika gasolkopplingar - segla i medelhavet - segla i norra grekland - långseglarblogg - övervintra i grekland - vinterhamn - ferrocement - colin archer -