Som isolerad sjöman...

(...behöver man få tiden att gå...)

 

Kalamaria, Thessaloniki, Grekland
 

Nästan lite tacksamt tyckte vi det var, att ett par regndagar drog över oss. För fick vi nu inte längre röra oss fritt utan mer eller mindre sitta i husarrest (för vår del båtarrest) så kändes det mindre svåruthärdligt. Dagar som solen skiner längtar vi så vansinnigt mycket efter att få segla. Med regnet smattrande mot däck och kaminen lätt sprakande för att jaga det råa inomhusklimatet på flykt så blev det riktigt mysigt, trots allt.

 Kapten plockade fram symaskinen. För en tid sedan så köpte vi en pirra (en enkel hopfällbar transportkärra) för att köra tunga saker på. Suverän till fyllda diesel- och vattendunkar, men även till tunga matkassar. Den förra kärran vi hade fick gå i graven efter två år. Men då ska man veta att den var högst begagnad när vi fick den, för den fiskade vi upp ur en sopcontainer på varvet i Lissabon. Någon seglare hade uppenbarligen redan dömt ut den, men inte vi. Kapten tog fram svetsen och lagade. Nu gick den dock inte att rädda efter två års flitigt användande, utan den fick gå i graven.

 Kaptens nya shoppingvagn...
 

För att få matkassarna att stanna på pirran har vi fram till nu knutit ett snöre om hela ekipaget, annars vill kassarna förr eller senare trilla av vid en trottoarkant eller två. Kapten tyckte därför att tiden som isolerad sjöman var ett ypperligt tillfälle till att sy en särskild shoppingbag till pirran. Inte minst hade han en hel del stuvbitar av kapelltyg. Han sydde först ett lapptäcke av tyget och därefter mallade han och satte tyget i symaskinen. Resultatet blev en förslutningsbar säck med öljetter och splitsade snören. När säcken sitter fast på pirran så fungerar den precis som en klassisk dramaten, ni vet en sån där shoppingvagn som glada tanter använder för att skona sina utslitna axlar. Givetvis kan säcken enkelt plockas bort för att då ge plats åt dunkar och paket.

Det går fint att slå ihop vagnen utan att man behöver ta bort bagen...
 

 Styrman ville inte vara sämre denna regniga dag så hon inventerade sitt matförråd. Hon är ju något av en självutnämnd världsmästare i mathushållning. När hon stolt berättar om sin förmåga för utomstående, så menar en del att SÅ lite pengar kan man inte att leva på. Denna självvalda snålhet ser hon som sport. Ju billigare vi kan leva, ju längre tid kan vi segla. Punkt.

Sillen är slut men Styrman vill inte slänga sillspadet...

 

Nu stod hon med en sillburk med endast spadet kvar i, själva sillen hade gått åt till lunch. Vad kan man göra med spadet då, tänkte hon – och så kom hon på att man gärna tar tillvara på ansjovisspadet när man tillagar en Janssons frestelse. Sagt och gjort, det blev en Styrmans Frestelse med potatis, lök, gräddmjölk och sillspad. Helt sillfri, men förbluffande god med fin smak av sill. Perfekt lunchmat till en svensk knäckemacka.

Om man grovriver potatis stället för att "stava" den, så går det fortare att tillaga och frestelsen blir garanterad krämig...
 
 Färdiga resultatet...

 

Prislappen på lunchen blev snudd på omöjlig att räkna ut, för vad är värdet på spadet när sillen är uppäten? Därtill, tre potatisar och en gul lök och en skvätt grädde som var på upphällningen. Det garnerade ströbrödet kom från överblivet bröd som fått torka.

Krämig och god, och billigt inte minst. Styrmans frestelse passar bra till lunch...
 

Nu ska inte Styrman slå sig för bröstet, för rekordet har nog Jesus som fick fem bröd och två fiskar att räcka till fem tusen män, förutom kvinnor och barn.

Men det låter lite för bra, för att vara sant!

 

Skepp o Hoj!

.

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Christina o Mikael:

skriven

Hej vänner 🤗🤗🤗🤗 .... Härligt med lite handarbete.... eller hur 😂😳🤭😃
Ja, nu lever man en konstig värld....🧐 Nu önskar äldre släktingar att man springer på bolaget för det är tomt hemma 😅
Svärmor lade en beställning igår och nu idag ringde min far som fyllt sina 88 och önskade lite till kroppen ...🥰
Får väl gå till några olika så de inte tror jag blivit galen 😃😄 .....vi kämpar på och vi fick lite nya info på TV nu så vi får se hur det går.... Ni kanske kan sälja någon MF eller fler så ska det nog funka 😘😉
Ja käre nån som det blev och skönt att man bor på wishan 😉
Ha nu en synnerligen god afton .... 😘🤗

Svar: Så nu vallfärdar ni till "apoteket Röda näsan" för era kära äldres räkningar, måste vara den bästa av lösningar - ingen risk egen alkoholskada, utan tvärt om - bara bra motion. Personalen lägger ingen värdering i dina frekventa besök, säg bara att du är skickebud (eller ljug och säg att årgångs-whiskeyn ska användas som handsprit). Kommer det förbi någon båtköpare här på kajen i Kalamaria, så ska vi försöka kränga en MF eller två (med båtnamnen; Corona 1 och Corona 2). Häpp!
Projekt Sunshine

2 Stellan Bengtsson:

skriven

Ja Helena! Din förmåga när det gäller att laga mat, gott o billigt, litar jag på till 100%. Tror faktiskt att Du kan tillaga en jättegod soppa på en spik! Ni överlever säkert med god marginal den här Corona-krisen! Och kaptens shoppingbag blev jättefin! Ha det bra!

Svar: Ha ha ha...ja en spik har jag aldrig lagat mat på...men om nöden kräver så får jag nog till det. Visst blev den fin, Kaptens shoppingbag. Hej och kram på dig!
Projekt Sunshine

Kommentera här: