Nu har vi klippt Joniska Havet…

(…och seglingen bjöd på delfiner, översköljande vågor och bleke med bad…)
 
Vi firar våra ankomst till Grekland med en Mythos. Notera att Kapten är nyklippt och fin i barret…mycket kan hända ute på Joniska Havet…
 
 
Argostoli, Kefalinia, Grekland
 
Vi kom fram till Grekland och ön Kefalinia vid mörkrets inbrott. Vi insåg att klockan var för mycket för att kunna ordna med seglingstillståndet DEPKA. Vi valde då att inte gå hela vägen in till Argostoli (huvudstaden på ön) utan innan det blev helt mörkt så droppade vi ankaret i en vik för lite välbehövlig sömn.
 
Resan hade gått fantastiskt bra. Enda lyxproblemet vi hade var att det första dygnet inte blåste mycket, så det fick bli en hel del motorgång. Men då kan man göra annat när havet är platt. Man kan dels sova middag på däck…
 
Kapten tar en lur och Styrman P är inne och diskar…vi fördelar arbetsuppgifterna rättvist ombord!
 
 
Något vi inte hann med innan vi kastade loss från Italien var att klippa håret på Kapten. Det är normalt väldigt svårt att göra ute till havs för antingen så blir kunden blind…eller döv. Saxen kan fara lite hur som helst men knappast korrekt i håret som den ska. Att få fånig frilla kunde väl Kapten acceptera, kanske till och med bli lite halvblind. Men att bli lobotomerad med en frisörsax ville han inte. Nu när havet lågt helt platt så bokade han en tid hos sin frisör framme på däck och med bästa utsikten från frisörstolen (en IKEA-pall) så såg han sitt tuffs och ruffs försvinna medan delfinerna hoppade kring båten. 
 
 
Utsikten från frisörstolen…
 
 
Efteråt så stannade vi båten så Kapten fick ta sig ett dopp i det blå. En rätt stor swimmingpool för där han hoppade i så var det över 2000 meter djupt under honom.
 
Kapten tar ett bad i Joniska Havet…shampoflaskan flyter och ingen fisk kom och bet honom i BEEEP, naken som ha var…
 
 
Med nyklippt och ren Kapten och alla ombord så började det snart blåsa upp och vi kunde äntligen få segla.
 
 
Härliga vindar och Wilma forsar fram i fem fina knop…
 
 
Vi seglade hela kvällen och största delen natten innan vinden dog av igen. På morgonen slängde Kapten sedvanligt ut sin fiskelina…
 
 
Se där…det nappar i Joniska havet…
 
 
En fin firre lika lång som stora skärbrädan fick Kapten på kroken. Nu ligger firren i frysen. Någon vänlig läsare kanske kan bekräfta att det är en liten tonfisk vi fått på kroken. Jippie…Kapten är själaglad som ni förstår!
 
I övrigt ägnades tiden åt en hel del lyssnande på nedladdade radioprogram, främst ”På minuten” och ”Sommar i P1” . Ja och så äter vi och fikar titt som tätt också samt vilar och solar. Vad vore livet på havet utan käk och sol…
 
Pimpsten njuter av seglingen…
 
 
När det börjar blåsa igen framåt andra natten så jublar vi på nytt. Nu reser sig svallen rejält och det är inte tu tal om någon hårklippning. Nä nu är det säkerhetslinorna och flytvästar på. 
 
Under natten när det är Kaptens tur att gå och lägga sig så har det börjat blåsa upp rejält. Styrman P ändrar lite kurs för att bättre kunna skära vågorna och hon trimmar seglen så Wilma får upp en rejäl fart. På kryssbogen går hon som en projektil genom natten och gör mellan 6 och 7 knop. När Kapten gick och la sig så låg Wilma någon distans bakom vår vän på Vaare. Men med Wilmas nya fart så går vi fort om och förbi och är 3,5 distans framför Vaare när Kapten på Wilma vaknar. Han inser att det gått undan medan han kramat sin kudde. 
 
Till saken var att när Kapten kom upp ur båten så fann han sin kvinna vid rodret ståendes naken!!! Japp…hennes kläder var dygnsura och kläder, filt och dynorna hade hon hängt upp på tork för två rejäla vågor hade sköljt över Wilma. Vid ett tillfälle hade Wilma tryckts ur kurs av en stark våg som fått autopiloten att protestera. Styrman P gillar att segla som ni förstår och hon kan rekommendera andra seglande kvinnor att börja latja lite och utmana sin egen segling medan gubben ligger och sover. Han är intet vetandes och skulle det vara några problem så finns han ju att väcka. 
 
 
På så vis så kom vi fram till Grekland på rekordfart. Redan måndag kväll kunde vi droppa ankaret i den lilla viken. Vi som var övertygade om att vi skulle komma fram först på tisdagen. 
 
 
Värre utsikt kan man ha första ankringsnatten i Grekland. 
 
 
Efter välbehövd sömn (och jisses så tungt och gott man sover efter några dagar på havet) så lättade vi ankare och gick den korta biten in till Argostoli. Vi sökte upp hamnpolisen och vi fick veta att vi först måste gå till skattekontoret och betala vår DEPKA-avgift. Nu visade sig skattekontoret vara stängt så det gick inte göra mer den dagen. Vårt tillstånd får därför dröja och inte verkar grekerna ledsna för det, inte heller vi. 
 
 
Argostoli…här har vi droppat ankaret nu…
 
 
Vi har anledning att återkomma men nu ska vi iväg och ordna vårt DEPKA. En liten rolig sak som polisen sa till oss igår, var att det är viktigt att vi får vårt DEPKA-dokument stämplat årligen. Och det får inte passera årsdagen för då blir straffavgift på 500 euro. Men så skrattade hon och sa; -Händer det, då river ni ert DEPKA och hävdar att ni aldrig haft något och så söker ni nytt och betalar istället 50 euro! 
 
Vi gillar Grekland och grekerna…skönt stil helt enkelt. Inte verkar de ha bråttom heller…det som inte blir gjort idag kanske blir gjort i morgon. Man måste ju hinna filosofera också…
 
Skepp o Hoj!
 
 

8 reaktioner på ”Nu har vi klippt Joniska Havet…

 1. Ååhh…. en Mythos….😅😅😄…. sååå sugen i törstig jag blev nu 🍻🍻🍻
  Så härligt att resan gick så bra och utan några missöden eller besök mitt ute i ingenting 😂 Då kan man slappna av lite grann och plocka upp båtar o serva dem och mysa med chefen en stund 😉😃💃
  Det finns så många mysiga öar runt er så man blir riktigt avis…. seglade ju runt där för 12 år sedan i 14 dar…. det var livet👍🏻
  Och ön Hydra var bara så fin och lugn …. kolla den om den kommer i vägen för er 😉
  Kram på er 😘🤗

  Gilla

  • Ha ha ha…mysa med chefen. Jo nu behöver du inte fundera över våra förehavande ute på havet med möten med busväder och immigranter och annat ståhej vi kan ställa till med. Ön Hydra ska vi kolla upp, min Kapten har koll på vad den ligger. Så trevligt att veta att du och chefen seglat här i dessa vatten…då vet du ju hur fint det är. Ha det bäst och ta det lugnt i hångelhörnan med han som bestämmer…Kram

   Gilla

 2. Skönt att höra att segling har gått bra, även den delen med gjutjärnsgenuan. Tittade lite på firren och jämförde med texten på Fishbase. Tropr ni har rätt i att det är en tonfisk.

  Gilla

  • Tack för hjälp med a second opinion, det här med att artbestämma firrar har visat sig inte vara så enkelt alla gånger. Fiskarna här är ju inte riktigt detsamma som dem vi har i svenska vatten…eller så beror vår okunskap på att vi satt och sov på biologilektionerna. Frågan är hur en tonfisk ska ätas, i C-dur kanske?

   Gilla

 3. Jösses vad härligt allt låter. Nakenbad och nakensegling, fantastiskt! Väldigt bra att grekerna visar på smidighet, det uppskattas ju. Massor av fetaost, halloumi, tomater och oliver på inköpslistan gissar jag? Kram!

  Gilla

  • Om om om…här ska det ätas grekiska delikatesser…det måste vara supermat för dig för de är har väldigt välsmakande grönsaker…man behöver nästan ingenting annat. Tomaterna är fantastiskt, köpte ett kilo och de var så där fantastiskt goda.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s