Rijksmuseum i Amsterdam

Rijksmuseum i Amsterdam invigdes 1800 och hyser nederländsk 1600-tals konst. Idag var vi där. Rembrandt och Vermeer ville vi främst se. Vi tog cyklarna in och det var en upplevelse att cykla runt i denna världsstad. Men det flöt på fint även om det var otroligt mycket folk denna härliga söndag.
 
Den mest kända tavlan på Rijksmuseum är förmodligen Rembrandts Nattvakten (1642) som är en av de främsta nederländska verken från 1600-talet. Tavlan, som var ett beställningsarbete, är ett grupporträtt av ett skyttegille i Amsterdam. Det häftiga var att det stod två vakter intill tavlan. Så dagsvakter vaktade nattvakten. Gissa om de hade span på alla åskådare. På ett annat ställe så såg vi en turist som hade rört en träskulpur från 1100-talet. Det blev fullt pådrag och anmälan och rapport på händelsen. Så händerna på ryggen är ett gott råd. Denna tavlan är värd uppemot en miljard euro så man kan förstå att det finns vakter överallt.
Intresset för nattvakten var enorm.
 
Det är en speciell känsla att se dessa konstverk på riktigt och man förundras över konstnärernas skicklighet. Detta var väl dåtidens fotografier och historieberättelser kan man tänka där dåtidens konstverk har mycket att berätta om deras samtid och historiska händelser. En del konst är tung, annan är faktiskt riktigt komiskt. Till och med porrig.
Oops porr var det här.
The Milkmaid av Johannes Vermeer av favoritkonstnären och inte blev vi besvikna. Ett skickligare konstverk får man leta efter, vilket ljus och vilka detaljer.
 
Det blev trevlig lunch på museumet, en heldag med andra ord.
 
Nu har vi varit kulturella. I morgon ska vi tvätta kläder och städa ombord och förbereda oss inför fortsatt färd söderöver.
 
Skepp o Hoj!