Solen skiner inte alltid i Halmstad

Vi konstaterar att det är underbart skönt att inte ha en båt i Nissan denna vinter, stormen Gorm drog in med full kraft. Då vattnet stiger i Nissan så den rämnar över så är det bara stormskydd, där man bygger upp kajkanten som hjälper riktigt bra. Alternativ två är att sänka ner däck som ju inte flyter, fortfarande får du en kajkant under vattnet när hela kattegatt trycker på. Fendrarna gör ju ingen nytta för de flyter som glada ballonger ovanpå den nya vattennivån. Det är lite blandat hur väl båtägarna har förberett sig, där de "gamla i gemet" såväl har erfarenhet och kunskap av oväder om detta. Vi fick lite direktrapportering från kajkanten i natt samt att vi gick in på Hallandspostens Webkamera över Nissan och tittade.
 
Stormskydd är det allra bästa, därför blir vi så här i efterhand rätt så besvikna på kommunen då vi blev tvungna att ta bort vårt stormskydd, trots att vi hade bygglov för platsen på kajen, allt i dess framfart att rensa upp inför exploatering av området. På något sätt så förutsätter de styrande att det som sagt alltid är sol och sommar i Halmstad. Och det syns främst på de planer man vill genomföra längs med Nissan, bygga bostäder där man inte tagit höjd för en rämnande å, trädäck och gudbevars förslag på hus som ligger under den nuvarande kajkanten. Är folk korkade på riktigt? Och nu senast fick kommunen uppvaktning från några med insikt och kunskap, om att de planerade bostäderna kommer byggas för lågt, med risk för vattenfyllda källare vid vinterstormar. Man beräknar att havsytan kommer att höjas till följd av klimatförändringar. Och att Nissan kommer att bli än mer utsatt i framtiden. Men detta avfärdar kommunen med att de anser att deras beräkningar räcker. Jo jo, vi får väl an se.
 
Ibland ska man lyssna på människor med erfarenhet. Bönderna på Hallandsåsen sa att gräva en tunnel genom åsen kommer bli svårt, att den är alldeles för porös. Och med facit i hand kanske man skulle ha lyssnat på bönderna som levt där i generationer.
 
Så nu med vår erfarenhet av att ha spenderat mycken tid vid Tullkammarkajen i Halmstad så måste vi ändå be de styrande att tänka till, om vi nu har några på kommunen som följer vår blogg. Att glöm inte att det finns vintrar och inte bara somrar i Halmstad. Så gott som varje vinter har Nissan runnit över. Och då se ett förslag som detta på agendan får en att ta sig för pannan (undrar vilket försäkringsbolag som vill försäkra en byggnad som denna?)
 
Bild från Hallandsposten.
 
Denna arkitekten måste ju fått frispel eller nåt. Inatt såg det ut såhär längs med Tullkammarkajen.
 

Bild från Hallandsposten
 

Bild från Hallandsposten. Gå gärna in på hallandsposten.se och titta på fler bilder, numera har Hallandsposten sitt hus precis intill kajen i höjd med där m/s Sunshine låg och vi är glada att de finns nära för att kunna rapportera. Tack HP också för en fantastisk nattrapportering kring stormen och dess framfart.
 
Så stormar som denna är inget "once in a lifetime" utan det är något som med jämna mellanrum förekommer, som regel mellan oktober och januari. Och att då planera nya byggen utan tillräcklig hänsyn till rämnande kaj verkar väldigt oansvarigt. Det är inte det sättet vi vill att våra skattemedel ska gå till. Sen ska givetvis området utvecklas och det kan byggas och så. Man kanske har tänkt att lösa det hela med sandsäckar längs med Nissan framledes för att skydda egendomarna från vattenskador. Eller...man kanske skulle kunna tänka sig att höja kajkanten som ett förslag.
 
Oavsett vilket så är det inte med förvåning som vi följer detta skådespel. Vi kan platsen och vi är väldigt glada av att inte vara en del av den. Inte för vår egen del, för vi stod alltid beredda och klara för att möta de värsta stormarna. Utan för det finns andra, trots goda förvarningar, som inte gör sin läxa och förbereder sig för storm. Vi har räddat y-bommar på rymmen, surrat båtar som varit nära att slita sig, letat upp bildäck för att hjälpa andra båtägare som riskerar få sin båt krossad mot kajkanten, fånga upp båtar som kommer herrelösa över Nissans stormande vatten. Vår uppmaning är att lyssna till de luttrade och erfarna. Vår uppmaning är att tänka till innan man bygger för nya problem vid området. Som sagt, solen skiner inte alltid i Halmstad.