Fantastiska juldagar!

Julen firades utan marint inslag. Det närmaste vi kom var att spana in båthamnen i Brighton, kan man lägga till med vår skuta där månne? Vågorna rullade in från havet och vintern gjorde det inte alldeles för inspirerande att stå på en skuta..men en varm sommardag så skulle det vara fantastiskt att angöra bryggan i denna stad. Avståndet mellan England och Frankrike på kortaste stället är inte så stort - så vem vet!?
 
Då vi båda har starka band till England genom dels Tjoppes släktskap, farmor var engelska och faster och kusiner bor där. Och Helena som har sina goda vänner sedan 32 år tillbaka som har kommit att bli hennes familj med mamma, pappa och syskon och dennes barn. Där vänskapen har gått över i ytterligare en generation till och med. Ja då kändes det underbart att bryta julen ombord på skutan som ju faktiskt ännu är en byggarbetsplats - mot en engelsk jul.
 
Skillnaden mellan en svensk och engelsk jul är mer än att man öppnar julklapparna på juldagen, eller att man äter kalkon och inte skinka. Den stora skillnaden är nog att man umgås med familj OCH grannar och vänner..man blir lätt många..för man tar sig ett par turer till puben, ses hos en granne på champangemingel på julaftonskvällen och hos nästa granne på annandagen för lite lerduveskytte, och ytterligare vänner över på middag. I Sverige drar vi mycket mer en gräns för släktskap..och saknar du familj så sitter du ensam. Här är pubens dörr åtminstone alltid öppen, och hit kommer alla efter en lerig promenad över åkern, för att önska alla i grannskapet en god jul. Och vi fick en fantastisk jul hos Helenas engelska syster med familj. I det fantastiska vackra, stora och gamla huset från anor från sent 1500-tal så inmundigades det fantastisk mat och dryck i dagarna fyra.
Vårt sovrum..och till varje sovrum så fanns ett stort härligt badrum. Fem badrum och två toaletter hittade vi, kanske fanns det fler.
Bakom en ekdörr i vårt sovrum så fanns detta badrum. Helena lekte spa flera gånger om, där hon la sig i badet med tända ljus och lät solen gå upp medan hon bläddrade i häftiga inredningstidningar. Tyvärr går de inte riktigt att konvertera över till båtlivet..men inspirerande minst sagt.
Utsikten från sovrummet. Längst ner i trädgården finns en damm med megastora guldfiskar i. Nu på vintern är de slöa och glider långsamt fram genom vattnet. Till vänster som inte syns i bild så finns en swimmingpool som är byggt i ett annex och till höger så finns växthus och trädgårdsplatsen där Helenas syster arbetar flitigt om sommarhalvåret. En del av det som odlats fick vi möjlighet att smaka, rödbetor och kryddor till exempel. Och på andra sidan om huset där det också finns stora ytor, så har de höns. Varje morgon så hämtar de ägg till frukost direkt utifrån. Äggröran gick inte av för hackor!!
 
På julafton som är en vanlig vardag i England, så var vi runt och shoppade. Dels besökte vi en handelsträdgård.
Här kunde man köpa granar, bröd, kött och grönsaker med mera.
 
Brysselkål säljs med hela stocken, fantastiskt trevligt och man kan undra varför vi inte gör det här hemma också!?
För oss som mest rör oss i bygghandeln så blev det ett trevligt inslag att se all god mat uppradad. Inte börjar man drägla så värst när man springer i affärerna hemma och ser skruv och målarfärg.
 
Lite lagom trötta kom vi hem för lite te innan det bar iväg till grannen på champangemingel. Fanstastiskt många personer samlade hemma hos värdparet som sprang och fyllde på allas glas mycket generöst. Helenas dotter, som är myndig bör förtydligas, sa efteråt: -Mamma, jag drack två (!) glas och det var ju äkta champagne. Det var jättegott! Ja denna dotter är inte så mycket för alkohol men hon har en tendens att gilla det ljuva livet. Havskräftor och Champagne för att nämna några. Vi träffade många trevliga människor under kvällen och när vi tillslut gick hem igen så såg Tjoppe alla öppnade flaskor och gjorde ett snabbt överslag. Hade det varit hemma hos oss så hade det blivit ett stort hål i plånboken efter en sådan baluns.
 
Efter lite skön sömn så blev det då juldagen och vi samlades efter frukost i ett av alla rummen. En stor eldstad finns i nästan varje rum, det är liksom vardagsrum på vardagsrum och en sprakande brasa tändes i några av dem.
 
Först hade barnen (barn och barn?, 3 ynglingar mellan 15 och 18) fått muddra sina julstrumpor och öppna paketen som låg däri, innan vi fortsatte med resten av klapparna.
 
Vacker och stor gran. Den hade inte ens gått in genom dörren på båten.
 
Och mycket nöjda med vår gemytliga stund så knallade vi därefter bort till puben för att önska alla i grannskapet en god jul. Pubägaren bjöd på drinken och vi träffade flera av grannarna från gårdagen, antingen på puben eller påväg till eller från puben. Och vi stannade och pratade. Här har vi något att lära oss av engelsmännen!
 
Hem sedan för god mat med familjen och vi satt länge och åt och drack. Och vi avslutade alla ett ännu ett stort rum med öppen spis för att se på en film tillsammans. Några (Helena bland annat) somnade som en stock efter all god mat och värmen från brasan.
 
Här väntar alla på att filmen ska börja..
 
Liten rundvisning följer;
 
Tjoppe och Helenas dotter, båda gillar champagne även om Tjoppe minglar runt med ett glas rött för stunden.
I väntan på klapparna.
 
Och köket är i en tillbyggnad där det är glas i taket så ljuset kommer in och byggt som i en triangel, en för matsal och en för kök och en för mingel framför kaminen.
 
 
Vi tyckte det var fantastiskt att få träffa nära och kära igen..
 
 
På Annandagen så vankades det sedvanlig jakt och Bloody Mary. Lerduveskytte hos nästa granne. Grillparty i trädgården och en härlig kakafoni av människor i alla åldrar som åt och drack och umgicks.
 
Han såg rätt så brittisk ut Bäste Tjoppe när han laddade bössan!
 
Mmm.. grillad korv och en öl passar även bra såhär års.
 
Skål på er!
 
Och efteråt så gick alla iväg till puben för att värma sig en stund.
 
Vi mådde så fantastiskt bra, denna gemytlighet är svår att finna någon annanstans än här. Allt är bara trevligt och enkelt. Kom som du är! Ibland vill man kunna trycka på pausknappen en stund i livet..
 
Men som sig brukar så tar det trevliga slut. Men att komma hem kändes inte helt fel, vi var nu vansinnigt sugna på att sätta tänderna i vårt båtbygge på nytt. Det är väl som det heter; borta bra men hemma bäst!
 
På återseende kära England!
 
Tjoppe och Helena