Motstånd-Tröghet-Formsvacka

Vi kom ner till båten och till ett strålande solsken. Några minusgrader och helt vindstilla. Dessa fantastiska dagar är alltför få tyvärr. Nu gällde det att njuta.Vi dröjde oss kvar på kajen innan vi klev in i båten. Allt för att få några extra minuters sol på näsan.Det tunna snötäcket som hade fallit dagen innan låg kvar. Årets första kajflanerare hade  börjat dyka upp.Vintersolen står ännu lågt så man får kisa.Om man inte som Tjoppe har tonade glasögon.

Efter någon halvtimme så begav vi oss in i båten, och ner till vårt badrum.Utsidan av duschväggen isolerade vi och skruvade dit de sista skivorna.Pallbockarna hade fått tagit plats uppe på kajen och vi sågade i solskenet.Därefter började Tjoppe titta på lite rördragningar i badrummet och Helena täckte salongsgolvet med papp. Snart ska vi kakla och då är vi rädda om golvet när vi ska hålla på med fix och fog.

När det var gjort så behövde vi en rast och ett långt snack. Det här med rör är ju rörigt nog kan vi konstatera. Allt ska kopplas och dras och inte minst fungera. Och då tankarna för färsk- och skitvatten kommer att stå i maskinrummet så ska allt in dit. Mötet blev med tiden förflyttat in i maskinrummet.
Och där inne, förvisso i goa värmen då även motorn är uppvärmd av pannan, så gick timmarna. Vi diskuterade fastsättandet utav tankarna. De ska ju klara sjögång och de behövs förankras i själva båten, dvs spanten för att kunna klara påfrestningar. Och rördragningarna skulle vi hitta en bra lösning på. Vi mätte och stundtals så kröp vi under durkarna.Tjoppe inspekterar under durken.Fötter på axeln. På båtens axel vill säga. Roligt blir det med språket ibland. Som det faktum att Helena förvarar sina nycklar i en ficka nere på ena benet. Så nu kallar hon det byxbenet för nyckelbenet.

Hela dagen kändes trög på något sätt, vi hade inte samma flyt och de goda lösningarna satt hårt inne. Vi är dessutom i ett läge där vi väntar in lite material, och då kan vi inte fortsätta utan vi hamnar i olika små återvändsgränder på grund av väntetiderna. Helt plötsligt så hör vi en tuta utanför båten, vi går upp och tittar. Då är det en trevlig man som vi pratat med förut och som berättat att han har sett vår båt i en båttidning. En bild på fartyget när vi gick upp på varv i Falkenberg. Nu kom han förbi, och vi fick låna tidningen. Det livade upp och vi tackar härmed så mycket.Och visst var det vår båt på bilden. Tidningen var av det senaste numret, men fotot var över ett och ett halvt år gammalt. På den tiden som båten var röd. Bilden hade hamnat i tidningen under rubriken: "Vem berättar om dessa flytetyg?". Kul, vi får nog höra av oss till tidningen och berätta att flytetyget är en före detta Väderöbåt. (Tidningen Båtologen no 6)

Vi fick till slut ge upp för dagen. Klockan hade rusat iväg och vi kände att vi inte för stunden kunde göra så mycket mer utan material. Vi bestämde dock att medan vi har dessa väntetider som vi kommer att ha till och från under en period, så behöver vi ha något annat att arbeta med. Annars blir det bara att vi sitter och fikar på båten, vilket i och för sig skulle vara trevligt. En sak som skrevs in på agendan var att vi kan börja med skylighten som ska sitta i hålet ovanför sängen i skansen.Den står uppe i verkstan och väntar på oss.

När vi släckt, larmat och låst så var det mörkt på kajen och det hade blivit än kallare. Brrr..när ska denna vinter ta slut? Inte konstigt att man får en och en annan trög dag. Väl hemma så blev det lite mat, sen dök vi tidigt i säng. Och Tjoppe konstaterade att formsvackan berodde på att han blivit sjuk. Brrr..vi hoppas svackan blir kortvarig.

Ohms lag - man mäter tröghet!Verkar gälla även på Tjoppar!

Tjoppe och Helena