En tripp till Lysekil

Vi har haft en härlig midsommarhelg i Lysekil. Ett fantastiskt väder har vi haft, förutom en dag som började lite mulet, men som slutade i strålande sol.Tjoppes pappa håller liksom vi på att renovera en båt, fast han har en betydligt mindre träbåt. Vi har haft hans motor i Halmstad en längre tid, då vi renoverat den åt honom. Innan avfärd så målade vi den.Vi hade hyrt ett släp från Statoil en vecka, och med oss på släpet till Lysekil så hade vi vår lilla triss med mast och segel medmera samt Tjoppes pappas motor. Vi startade därefter i ett vansinnigt soligt väder med kurs norrut mot Bohusläns snyggaste klippor.Lysekils Kyrka syns från alla håll då den är byggt på högsta höjden.Tjoppes pappa har en verkstad där vi baxade av motorn och båten. Det härliga med Lysekil är att det är en levande marin stad där det fortfarande finns en industri kring havet och fisket. Alla håller på och det är mer praktiskt än vackert överallt. Som skitgrisar känner vi oss riktigt hemma här. Och vackert, ja det beror på hur man ser det. Naturen är magiskt och vi tycker själva att en levande stad är betydligt vackrare än en tillrättalagd där man inte ser människor hålla på.Utsikten från verkstan, den duger...Härlig miljö, och extra glada blev vi när vi spanade in en fiskebåt, även den danskbyggd som vår i trä OCH plastad.Vi pratade lite med ägaren, en genuin fiskare, och han berättade att han hade plastat sin båt för åtta år sedan och att det var det bästa han gjort. Inga problem alls trots att han har trål och andra redskap på båten som sliter hårt.


Vi hade med oss vår lilla båt. Dels så passade vi på att malla av den för att få till ett kapell till den. Men ena dagen så mastade vi på den och seglade ut till havs. Goda vindar och vi hade med oss en gammal transistor radio och rattade in P1 och sommarpratarna. Vi bara njöt. När vi blev hungriga så seglade vi in till Lysekil och sprang bort och köpte oss varsin hamburgare, sen gav vi oss ut igen.

Den andra dagen så hoppade vi mast och segel och slängde på motorn i stället. Det började mulet denna dagen, men vi hade med lunch och varsin durj för att kunna få fisk.Vi la till vid en kobbe och åt lunchen ute i klorofyllen.Helena plockar fram lunchen, sill och potatis, en bit paj och en tomatsallad.På vägen tillbaka hade molnen börjat skingra sig och solen började titta fram. Vi provade fiskelyckan. Och vi fick napp, om än bara en och en liten liten rackare. En liten vittling..Men vi var glada ändå trots att fiskelyckan blev skral. Väl tillbaka inne i Lysekil så blev den en härlig varm och solig kväll och vi åt och drack i glada vänners lag hela kvällen.

Som alltid när man har trevligt så måste man bege sig hem vad det lider. Vi kom hem på måndagen och vi gick då stenhårt in för planering av vår arbetsvecka.Nu har vi mat på båten för en hel vecka. Sen kastade vi i vår trissjolle och mastade på den och gav oss ut med papper och penna. Vi hade planeringsmöte ute till havs. Vi stannade ute tills solen började gå ner bakom horisonten och då åkte vi hem för lite god sömn.Tjoppe räknar upp vad vi behöver handla i materialväg..Och Helena antecknar..
Godnatt underbara Sommar-Sverige. Vi syns i morgon och då har vi blivit lovade blå himmel och sol igen.På böljorna blå!

Tjoppe och Helena