Roslagssmörja

Efter ett par dagars julfirande med mera så gick vi ner och gjorde några timmars jobb på båten. Vi kände att det skulle göra gott åt all julmat och stillasittande. Värmestickan visade på plusgrader och det uppskattar vi, klimatet i lastrummet är då högst angenämt att arbeta i.
Väl på plats så blandade vi till lite roslagssmörja som det heter på ostkusten. (Vi har även hört namnet roslagsmahogny.) På västkusten säger man kort och gott båtsmörja, inte fullt så romantiskt namn kan tyckas. Men med tanke på våra rötter så kallar vi det själva för roslagssmörja.  

Roslagssmörja är en blandning man stryker på trä som är utsatta för tuffa miljöer. Genom att blanda lika delar trätjära, linolja och terpentin så får man en produkt som inte bara luktar fantastisk utan även som sagt skyddar träet.Här har Helena börjat med arbetet att skydda träet. Det luktar barndom, tjärad brygga eller som någon sa som vi mötte; "det luktar som en rökig maltwhiskey". Eller kanske mer ordagrant; "DU luktar som en rökig maltwhiskey"
Inte så illa att lukta guld på flaska, men det hela blev avhjälpt med ett klädbyte och en dusch efter.


Vi har även haft på skyddsmedel på alla beslag.Medan Helena strök på roslagssmörjan så jobbade Tjoppe vidare med det som ska vi durk eller golv som vi valt att kalla det.Han måttade även ut sista regelbiten upp mot däck och skruvade dessa på plats. Tjoppe utbrister plötsligt -Undrar hur många skruvar man kommer att ha dragit i båten innan man är klar??! Rätt svar: MÅÅÅNGA!Ena sidan smord och klar!Därefter gjorde vi ett hopptest. Det är inte så avancerat som det låter. Tjoppe sitter på golvsreglarna och Helena hoppar på dessa en bit bort och Tjoppe noterar därefter om hon fick honom något i gungning (och då inte genom kvinnlig förförelse som brukligt). Golvet visade sig vara väldigt stabilt men någon vibration anade han dock så vi bestämde oss för att stötta upp golvet på ett par ställen.
-Hmm..här krävs nog lite stöd konstaterar Tjoppe!

Sen utbröt någon form av kreativt möte. Det handlade om det kommande badrummet, hur vi löser det med dusch och dess vatten. Det är ju inte så lätt att arbeta med fall när man redan är längst ner på en båt. Och vi gick där och mätte och diskuterade och gestikulerade och klockan rusade iväg. Måttstockarna och armarna gick som roterblad på en helikopter och våra spontanmöten (där vi även fattar ganska tunga beslut) kan pågå i allt från en kvart till ett par timmar. Detta blev av modell längre.

Sen åkte vi hem.

Och väl hemma så fortsatte vi vårt möte (fast vi trodde vi var klara). Vi började måtta i vårt badrum hemma, som faktiskt visade sig ha endast något större format än vårt tilltänkta på båten. Med whiteboadpenna markerade vi på golvet för att skapa oss en bild. Och nu vet vi hur vi ska göra. Vi har fantastiskt roligt med båten och båtbygget nu. Det är lisa för själen att ha något kreativt att ägna sig åt. Livets små vedermödor och andra petitesser läggs åt sidan och man lever här och nu. Vi rekommenderar starkt att plocka fram den gamla stickningen eller slöjdarbetet och att man stänger av tvn och lever sitt eget liv och inte genom tv-rutan titta på andras. Radio är trevligt, de som inte bara sänder musik. En bra medicin kort och gott!

Vi åt en gräddstuvad pytt med ägg innan vi kröp ner i bingen för lite sömn.

FULL STEAM AHEAD!

Tjoppe och Helena